KOLAGEN na talerzu
Jak się okazuje nie tylko kremy kosmetyczne "korzystają" z właściwości kolagenu.
W Japonii jak grzyby po deszczu powstają restauracje, sklepy, kawiarnie w których można kupić żywność wzbogaconą kolagenem.
Do typowych potraw chińskich dodawane jest bezsmakowe białko, które po podgrzaniu zamienia swój stan skupienia na gęstą masę. W restauracjach serwowane są nie tylko potrawy wzbogacone o to białko, lecz również obfite w kolagen pokarmy chociażby takie jak: płetwy rekina czy skóry drobiowe.
W Polsce już od wielu lat gospodynie domowe wzbogacają jadłospis w kolagen. Galaretki na słodko lub z wieprzowych racic dostarczają nam cennych aminokwasów, dzięki którym budowane jest tak ważne dla naszej skóry białko.
Na rynku istnieje kilka preparatów bogatych w naturalny kolagen. Suplementy te zaliczają się do tzw. nutrikosmetyków i są spożywane w celu przywrócenia młodości skórze. Ja polecam pyszną galaretkę na słodko lub słono.
www.gziu.pl
www.gziu.pl
Iwona Jakubiak