Przyjmowanie gości - podstawowe wyposażenie sekretariatu

Czas czytania
less than
1 minute
Przeczytałeś już

Przyjmowanie gości - podstawowe wyposażenie sekretariatu

 

Szefowie często przyjmują gości. Warto zadbać, aby sekretariat był na tę okoliczność odpowiednio wyposażony. Co więc powinno się znaleźć na wyposażeniu sekretariatu?

Naczynia /zestaw podstawowy/:

  • filiżanki: mniejsze do kawy, większe do herbaty
  • cukiernica
  • dzbanki do kawy i herbaty
  • dzbanuszek do mleka/śmietanki
  • kieliszki – do wina, szampana, likierów, koniaku
  • szklanki – małe /w których podajemy wodę do espresso/ i duże /wysokie/
  • termosy /oddzielne na kawę i herbatę/
  • talerzyki deserowe

UWAGA: Wszystkie naczynia powinny pochodzić z tego samego kompletu

Sztućce i dodatki:

  • tace
  • serwetki
  • szczypczyki do kostek cukru/kostek lodu
  • korkociąg
  • sztućce /małe łyżeczki, widelce, łyżki, noże/

Pamiętaj, zawsze sprawdzaj przed podaniem, czy:

  • naczynia i sztućce są czyste
  • filiżanki, szklanki, talerze nie mają uszkodzeń, jeżeli tak - od razu je wyrzuć.

 

 

Autor:
Agnieszka Korach